Tuesday 17 February 2009

«Νταρφούρ» σημαίνει «Η Γη των Φουρ»

Πρόκειται για μία επαρχία του Σουδάν, μεγάλη σε έκταση όσο η Γαλλία που πήρε το όνομά της από την αφρικανική φυλή Φουρ, που είναι μια απ' τις πολυπληθέστερες της περιοχής.

Στο Νταρφούρ κατοικούν φυλές αφρικανικής και αραβικής προέλευσης. Οι Αφρικανοί είναι συνήθως ανιμιστές αγρότες, ενώ οι Άραβες είναι Βεδουίνοι νομάδες, μουσουλμάνοι κτηνοτρόφοι.

Η κρίση στην περιοχή του Νταρφούρ ξεσπά ανάμεσα σε αντιμαχόμενες αγροτικές και ποιμενικές φυλές στις αρχές της δεκαετίας του '80 έπειτα από μια μακρά περίοδο ξηρασίας.

Η στάθμη του νερού της βροχής είχε μειωθεί κατά 40% και η έρημος επεκτεινόταν. Οι επιστήμονες θεώρησαν αρχικά ότι επρόκειτο για ένα προσωρινό παιχνίδι της φύσης.

Αργότερα όμως, αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν μια από τις πρώτες εκδηλώσεις του φαινομένου που σήμερα ονομάζουμε «υπερθέρμανση του πλανήτη».

Οι Άραβες νομάδες, αναζητώντας τότε νέους βοσκότοπους για τα κοπάδια τους, κινήθηκαν νοτιότερα και βρέθηκαν στη γη των αφρικανών γεωργών.

Γρήγορα ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις. Ίσως οι πρώτες συγκρούσεις της πρόσφατης ιστορίας που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο επρόκειτο για συγκρούσεις μικρής έκτασης που έληξαν το 1994 με την επικράτηση της κεντρικής κυβέρνησης.

Το σύγχρονο δράμα του Νταρφούρ ξεκινά το 2003. Τότε, χωρικοί που ανήκουν σε αφρικανικές φυλές σχηματίζουν αντάρτικες ομάδες και ξεκινούν επιθέσεις ενάντια στα κυβερνητικά στρατεύματα.

Κατηγορούν τη συγκεντρωτική κυβέρνηση του Χαρτούμ για οικονομικό στραγγαλισμό του Νταρφούρ, για αδιαφορία, για τη μη ανάπτυξη κανενός είδους υποδομής στην περιοχή τους, και για μεροληψία υπέρ των αραβόφωνων πληθυσμών της περιοχής.

-->> περισσότερα εδώ



No comments: